Hoe je jouw eerste huis met een beperkt budget kunt inrichten

Toen mijn vriend en ik samen naar ons nieuwe huis verhuisden, vroegen mensen me vaak hoe we het ons konden veroorloven om het hele huis in te richten, reparaties uit te voeren en het huis zo snel opnieuw in te richten. Makkelijk zat: we hebben het allemaal gedaan met een beperkt budget! En ik denk graag dat het mogelijk is om je huis Pinterest-waardig te maken zonder duizenden euro’s uit te geven of leningen te moeten afsluiten. Dus hier zijn mijn beste tips voor het inrichten van je eerste huis met een beperkt budget!

Kies je stijl

Laten we beginnen bij het begin: kies een stijl die waar je van houdt, en blijf daarbij zodat je weet wat je zoekt. Je kunt voor elke kamer een totaal ander kleurenschema kiezen, of misschien geef je er de voorkeur aan dat je kleur door het hele huis vloeit. Ik gebruik Pinterest om voor elke kamer een moodboard te maken, zodat ik van tevoren kan zien hoe de dingen er samen zullen uitzien.

Toen ik bijvoorbeeld onze woonkamer wilde inrichten, ging ik uit van de bank die we al hadden gekocht en koos daar kussens, meubels en muurverfstalen bij die ik mooi vond. Dit hielp bij het opbouwen van een idee van het thema dat ik in deze kamer wilde hebben (tropisch groenblauw met gouden accenten mocht je het je afvragen). Dit betekende dat ik bij het kopen van spullen al een duidelijk idee had waar ik naar op zoek was. Anders kan het best een beetje overweldigend zijn, een huis inrichten…

Zorg voor wat extra geld

We woonden voorheen in mijn piepkleine flatje in Utrecht met één slaapkamer, dus we hadden al niet veel meubels. Maar ik heb een paar meubels verkocht die er in het nieuwe huis niet goed uit zouden hebben gezien en heb toen dit geld gespaard, zodat ik het voor nieuwe dingen kon gebruiken! Ik heb zoveel dingen verkocht – niet alleen meubels, maar zelfs oud beddengoed en oud serviesgoed en borden. Veel ervan zou gewoon naar de liefdadigheidswinkel of in de vuilnisbak zijn gegaan, omdat ik geen ‘oude’ spullen naar het ‘nieuwe’ huis wilde brengen. Maar ik heb het allemaal op Marktplaats gezet, niet verwacht dat het allemaal zou verkopen, en ik heb behoorlijk wat geld verdiend! Veel van de meubels die ik heb verkocht, had ik zelf ook tweedehands aangeschaft. En nu dus weer doorverkocht voor een derde leven – heel milieuvriendelijk! Zorg dus voor een opruimactie voordat je verhuist en verdien wat extra geld om in je nieuwe huis te steken.

Kies voor kringloop/tweedehands meubelen en accessoires

Ik ben altijd heel blij om tweedehands meubels te kopen – je kunt geweldige vintage of retro-stukken krijgen voor minder geld. En oudere meubels gaan ook veel langer mee, omdat ze meestal van massief hout zijn gemaakt in plaats van MDF en spaanplaat. De beste plek die ik heb gevonden om tweedehands meubels te kopen, is absoluut Marktplaats. Enkele van mijn beste aankopen op Marktplaats zijn mijn enorme cirkelspiegel van € 15, onze gloednieuwe DFS-bank voor € 150 en mijn vintage jeneverbeker voor € 20. Naast Marktplaats kun je ook wat koopjes vinden op Facebook – ik kocht onze massief grenen boerderij tafel en stoelen voor € 35. Filter gewoon de zoekresultaten op afstand en je kunt enkele lokale schatten vinden tegen superlage prijzen! En als de kringloopwinkels straks weer open mogen, zijn dat natuurlijk ook een geweldige plekken voor koopjes!

Upcycling

Soms moet je je fantasie een beetje gebruiken bij het kopen van tweedehands meubels. Maar er zijn genoeg snelle, gemakkelijke en goedkope manieren waarop je het uiterlijk van iets ouds kunt transformeren om het in jouw interieur te laten passen.

Met de eettafel van de boerderij die ik eerder noemde, was het oranjekleurig hout behoorlijk verkleurd en verouderd. Maar gelukkig kon ik daar voorbij kijken, en dus ging ik aan de slag door het goed te schuren en te upcyclen met mooie Farrow&Ball verf. De tafel veranderde in een mum van tijd van oranjegroen uit de jaren 90 in shabby chic!

Een andere gemakkelijke manier om het uiterlijk van je meubels onmiddellijk bij te werken, is door de accessoires erop te veranderen. Ik verander de knoppen op al mijn laden en kasten. Alle meubels in onze slaapkamer waren tweedehands en niet uit één serie, maar ze zien er nu uit als een bijpassende set na het verwisselen van alle knoppen op de nachtkastjes, kledingkasten en ladekasten!

Dit zijn maar een paar tips om geld te besparen wanneer je naar je eerste woning verhuist. Als je dit bericht leuk vond, lees dan vooral verder op dit blog, want ik deel wel vaker budgethacks voor thuis!