Voor het eerst een huis kopen: mijn koopproces

Het kopen van je eerste huis is best spannend, ik dacht dat het een bijna onmogelijk proces zou worden. Ik heb veel horrorverhalen gehoord over hoe moeilijk het vinden van het perfecte huis kan zijn en hoe het proces rondom de hypotheek aanvraag een nachtmerrie kan zijn. Er is ook het risico dat dingen mislukken, geld verliezen op alle vergoedingen die u aan notarissen hebt betaald, enz. Kortom….spannend.

Ik dacht dat ik mijn verhaal met jullie zou delen over hoe ik mijn eerste huis kocht, want ik heb veel tijd besteed aan onderzoek toen ik voor het eerst aan mijn zoektocht begon. Ik wilde een tijdlijn zien stappen en volgorde om te plannen hoe het zou moeten gaan.

Gelukkig voor mij verliep het hele proces relatief soepel. Begrijp me niet verkeerd. Ik was erg bezorgd over de weken voorafgaand aan de uiteindelijk aanvraag, maar vergeleken met sommige mensen ging het me vrij gemakkelijk af. Er was geen puzzel; ik was een eerste keer koper en de verkoper was eigenlijk de verhuurder van het onroerend goed. Hij had een huurder in de flat, maar moest het verkopen omdat hij ging scheiden en het geld nodig had.

Dus … hier is mijn verhaal!

16 mei – Het appartement vinden

Dus .. het begon allemaal toen ik besloot dat ik niet meer thuis wilde wonen en in de loop der jaren genoeg geld had gespaard voor een eigen huis. Hoewel ik in de Randstad woonde en een vrij laag loon had, realiseerde ik me dat ik me maar een appartement met 1 slaapkamer kon veroorloven. Ik heb weken op Funda gekeken, maar kon niet echt iets vinden dat ik leuk vond. Ik wilde iets moderns en in een groene omgeving. Ik vond deze woning toen op Funda en nam contact op met de makelaar om een ​​bezichtiging te regelen.

20 mei – Bezichtiging van de woning

Ik ging voor mijn eerste bezichtiging van het appartement, en het zou ook mijn laatste en enige bezichtiging van een appartement zijn! Ik besloot op dat moment dat ik er dol op was en dat het perfect was. Het bevond zich in een mooi centraal gebied met goede lokale voorzieningen en een schoon, modern interieur in goede staat zodat dat er weinig serieus werk voor nodig was. Het was alles wat ik zocht in een eerste woning en ik was opgewonden. Maar ik had me nog niets enorm verdiept in alle voorwaarden rondom de hypotheek, dus ik dacht niet dat het in werkelijkheid ooit van mij zou worden. Het was ook te koop tegen een lagere prijs dan gemiddeld, dus ik wist zeker dat iemand anders het zou kopen.

23 mei – Hypotheek aanvraag

Na veel tijd te hebben besteed aan het onderzoeken van verschillende hypotheken enz., Heb ik de Hypotheker gebeld voor gratis hypotheekadvies en een principiële hypotheekbeslissing. Hun service was volledig gratis en ik raad het ten zeerste aan! Hun personeel was zo deskundig en behulpzaam, en ik hoefde ze geen cent te betalen. Ze hebben al mijn informatie en details gebruikt om de hypotheekbeslissing voorlopig te krijgen, zodat ik meteen een beeld had van hoeveel ik kon lenen.

23 mei – Een bod uitbrengen

Omdat mij werd verteld dat ik (hoogstwaarschijnlijk) het bedrag kon krijgen dat ik nodig had om de woning te betalen, deed ik mijn eerste bod! Het was een beetje een brutaal aanbod om eerlijk te zijn, want het was een stuk lager dan de vraagprijs, maar ik wist dat de verkoper haast had om te verkopen vanwege de aanstaande scheiding.

25 mei

Een paar dagen later hoorde ik terug; mijn eerste bod was afgewezen. Maar het was te verwachten, dus ik aarzelde niet om een ​​tweede bod uit te brengen. En deze werd ook afgewezen!

30 mei –  Bod geaccepteerd

Op dit moment maakte ik me echt zorgen over de kosten en wist ik niet zeker of ik de volledige vraagprijs kon en wilde bieden. Dus ik deed mijn derde en laatste bod, en het werd geaccepteerd! Uiteindelijk heb ik ongeveer 3% op de vraagprijs bespaard, wat voor ons allebei een redelijke deal leek, omdat het betekende dat ik het nog steeds kon betalen, en hij kreeg bijna het volledige bedrag.

1 juni – Het papierwerk begint …

Vervolgens moest ik de makelaars voorzien van een identiteitsbewijs met foto, bankafschriften, een in principe hypotheekbewijs en loonstroken. Dit is alleen zodat ze kunnen zien dat het aanbod echt en betaalbaar is voor de koper!

2 juni – Een notaris vinden

Vervolgens moest ik een notaris zoeken. Dit is letterlijk het enige deel van het hele proces waar ik een probleem mee had. Ik wilde niet de goedkoopste advocaat kiezen, dus ik dacht dat het een goed idee zou zijn om met een advocaat in de buurt te gaan. Op die manier had ik het gevoel dat ik ze ‘kende’ en kon ik gewoon even langs komen als ik problemen had. Nou, alles wat ik kan zeggen is: zorg ervoor dat je je onderzoek doet! Bekijk beoordelingen, vraag uw vrienden en familie wie ze hebben gebruikt en probeer echte aanbevelingen te krijgen.

De notaris die ik heb uitgekozen, was over het algemeen een lastpost en ik ben er vrij zeker van dat ze me te veel in rekening hebben gebracht. Ik moest ze ook stalken voor ongeveer alles en ze waren niet erg behulpzaam met nuttige informatie, wat behoorlijk stressvol was. OK, ze waren niet helemaal nutteloos en ze hebben de klus geklaard (uiteindelijk), maar ik moest veel meer betalen dan ik had verwacht voor een nogal slordige service.

6 juni – Hypotheekaanvraag

Hetgeen me het meeste zorgen baarde … het werd tijd om mijn officiële hypotheekaanvraag te starten. Zorg dat je dit doet bij een officiële hypotheekmakelaar. Die hebben toegang tot bijna alle systemen van banken en geldverstrekkers en kunnen berekenen hoeveel je kan lenen. Ik kreeg een medewerker die zo behulpzaam was en me erg goed op de hoogte hield. Ik kon mijn aanvraag ook online volgen. Uiteindelijk ging ik voor ASR omdat ze de beste deal voor me aanboden, maar de omstandigheden van iedereen zijn anders. En ze zijn helemaal gratis!

22 juni – Hypotheekaanvraag goedgekeurd!

Na nog veel meer papierwerk, bankafschriften en jaaropgaven te hebben verstrekt, werd mijn hypotheek officieel goedgekeurd! Ik kreeg het volledige bedrag aangeboden dat ik nodig had, dus samen met mijn aanbetaling kon ik het appartement betalen! Het hele hypotheekaanvraagproces was eigenlijk veel gemakkelijker dan ik dacht en omdat ik een makelaar inschakelde. Dit betekende dat ze al het zware werk voor me deden!

23 juni – Huurder wordt opgezegd om te vertrekken

Omdat ik het appartement van de huisbaas kocht, moest hij zijn huurder kwijt. Dit was een beetje een zorg voor mij, ik was bang dat de huurder nooit zou vertrekken, of de woning zou vernielen of zoiets! Gelukkig vertrok hij zodra zijn opzeggingstermijn van twee maanden zonder problemen was verstreken, en hij liet de woning zelfs spik en span achter!

29 juli – Tweede bezichtiging

Ik wilde gewoon nog een keer kijken om er zeker van te zijn dat het appartement alles was wat ik nodig had en om mezelf te herinneren aan de grootte en vorm van de kamers. Om de een of andere reden wilde de huurder er zijn voor alle bezichtigingen, dus het was een beetje ongemakkelijk. Mijn ouders, de makelaar en ik liepen allemaal door dit kleine appartement terwijl de huurder toekeek en me waarschijnlijk haatte omdat hij door mij moest verhuizen!

5 augustus – Ik probeer de overdrachtsdatum af te spreken

Ik had mijn notaris verteld dat ik begin september wilde intrekken omdat ik toen een week vakantie had, en daarna gingen mijn ouders voor 3 weken weg en ik had ze nodig om me te helpen met verhuizen. Mijn notaris zover krijgen om dit te regelen, was een voortdurende nachtmerrie. Er was ontzettend veel communicatie nodig tussen hen, mijn makelaar en de makelaar van de verkoper.

22 augustus – Huurder heeft het appartement verlaten

Ik was best blij om te horen dat de huurder zonder poespas vertrok en ging nog een keer kijken om er zeker van te zijn dat alles nog in goede staat was. De held, hij had zelfs alle muren vers geverfd en de keuken grondig schoongemaakt, wat mijn leven op de grote dag van de verhuizing zoveel gemakkelijker maakte!

30 augustus – Contracten uitgewisseld

Totdat de definitieve koopcontracten zijn ondertekend, heeft geen van beide partijen enige wettelijke verplichting om het onroerend goed te kopen of te verkopen, en beide kunnen zich terugtrekken zonder enige boete. Dus in deze fase, nadat ik zo ver in het proces was geweest, was het laatste wat ik wilde dat er iets mis zou gaan. Ik wilde de sleutels voor 1 september, maar omdat de notaris zo slechts meewerkte, werden de contracten pas 2 dagen voor de overdrachtsdatum uitgewisseld. Dit was niet per se een groot probleem, maar meestal zijn er 7-14 dagen voordat het voltooid was en omdat het allemaal zo dicht bij elkaar lag, werd ik er een beetje nerveus van. Het was ook in deze fase dat ik een aanbetaling van 10% moest betalen om het contract veilig te stellen.

1 september – overdachtsdatum!

Dus … het is eindelijk de dag van de overdracht! Na nauwelijks geslapen te hebben vanwege angst / zenuwen / opwinding was ik blij dat vandaag de dag was dat ik huiseigenaar zou worden!  Ik ging naar het kantoor van de notaris en tekende daar met de huisbaas de definitieve overdacht van het huis. Dus dat was het .. allemaal klaar! Ik kreeg de sleutels overhandigd en verhuisde mijn gloednieuwe bank naar binnen! Hoera!