Antiek meubilair: geef het nieuw leven

Voor antiek meubilair is er iets te zeggen. Het kan 100 jaar of ouder zijn en nog steeds worden gevonden. Vaak is het nog steeds een kwaliteitsstuk waar iemand jarenlang met liefde voor heeft gezorgd. Vaker wel dan niet, zijn oudere meubels solide en hebben ze de tand des tijds doorstaan ​​waar veel nieuwere meubelstukken geen aanspraak op kunnen maken (laten we kijken of jouw IKEA kast er over 150 jaar nog steeds zo mooi bij staat). Terwijl de populariteit komt en gaat, verdient antiek meubilair een opleving in deze tijd, waarin we ons zorgen maken over weggegooide producten en slinkende ruimte voor afval. Antiek is het antwoord!

Waarom antiek meubilair

Een van de problemen met moderne meubels is de goedkope constructie. Hoewel een laag prijskaartje op dat moment misschien belangrijk voor je was, goedkoop is vaak duurkoop als het gaat om meubilair. Helaas zijn moderne bouwmaterialen niet gemaakt om lang mee te gaan. Spaanplaat is goedkoop en gemakkelijk om mee te werken, maar elke hoeveelheid vocht zorgt ervoor dat het knikt en breekt. In wezen is het niet meer dan meerdere stukjes papier die tegen elkaar zijn gedrukt. Een beetje ruwe behandeling en je hebt een gat, scheur of scheur, en als gevolg daarvan moet je terug naar de winkel voor een ander meubelstuk. Om nog maar te zwijgen over meer afval voor stortplaatsen.

Naast goedkoop constructiemateriaal is er ook de kwestie van chemicaliën en giftige materialen die vaak terug te vinden zijn in nieuwere meubels. Sommige chemicaliën die in gestoffeerde meubels worden aangetroffen, zijn in verband gebracht met ontwikkelingsproblemen, kankerrisico’s en verminderde vruchtbaarheid. Dat zul je niet vinden in een massief houten slagersbloktafel die ik laatst zag staan bij een kringloopwinkel. Het is gemaakt om lang mee te gaan van ouderwets hout en de enige chemicaliën die erin zitten, zijn misschien wel 100 jaar aan lijnolie om het te beschermen.

Wanneer een product in een fabriek in massa wordt ontworpen, is er ook een gebrek aan originaliteit. Er wordt niet met de hand gesneden. Geen details toegevoegd om de bouwmaterialen te accentueren. Geen variatie in kleur. Alles is uniform en voorverpakt voor een gemakkelijke levering. Dat is wat je krijgt.

Ter vergelijking: een van de redenen waarom antiek meubilair zo populair is, is het unieke karakter van de stukken. Ambachtslieden namen vroeger de tijd om meubels naar hun beste vermogen te bouwen, met behulp van vaardigheid, kennis en hoogwaardige materialen die bedoeld waren om lang mee te gaan. Mensen konden het zich niet veroorloven om meubels vaak te vervangen, dus het was belangrijk dat al het meubilair dat ze hadden, goed werd gebouwd. Sommige stukken werden zelfs op maat gemaakt voor de huizen of bedrijven waarvoor ze bedoeld waren. Mijn opa en oma kochten hun meubels kort na hun trouwen en hebben het interieur nooit meer vernieuwd.

Wat wij bij De Fabricage zo leuk vindt aan antiek meubilair, is het feit dat zoveel mensen er nog steeds van houden. Mensen waarderen de kwaliteit van het stuk, de geschiedenis erachter en de unieke aard ervan. Ze begrijpen dat door het kopen van oud meubilair het niet op de vuilnisbelt terecht komt en dat er je ermee voorkomt dat er nog meer rommel wordt geproduceerd. Ze geven ook om hun huis en de planeet, en willen ervoor zorgen dat het er nog vele generaties na komen.

Het staat in ons DNA: recyclen, doneren, weggooien. Er is een reden waarom weggooien de laatste optie is. Door antiek te kiezen en te waarderen, hoeven we geen dingen weg te gooien. Dus elke keer dat we oude meubels kopen, zijn we blij om te zien dat het wordt hergebruikt via een tochtje naar de kringloopwinkel. Als alles wat het nodig heeft een stofdoek of een nieuwe waslaag is om de glans terug te brengen, is het dan niet de moeite waard om oude meubels nog vele jaren te waarderen?