Waarom de koffietafel het op een na belangrijkste meubelstuk in uw huis is

Ik heb al eerder geschreven dat niet de keuken het hart van het huis is, maar de keukentafel. Daarmee bedoel ik dat deze tafel, die symboliseert waar een gezin samenkomt om te eten, te werken, elkaar te ontmoeten en op zijn minst over veel dingen te praten het kloppende hart van het huis is. Het maakt niet uit hoe de tafel eruitziet, maar meer dat hij er is. De keukentafel is waar het allemaal samenkomt en is misschien, na een matras en een bank, het belangrijkste meubelstuk dat je gaat kopen.

Voor ons, in deze periode van lockdown, zien we onze tieners misschien niet overdag – ze staan ​​laat op, we staan ​​eerder op, ze ontbijten tijdens de lunch, we werken de hele ochtend, maar we zijn het er allemaal stilzwijgend over eens, we zullen elkaar elke avond ontmoeten tijdens het diner. En zelfs als er over de dag weinig valt te vermelden, zullen we op dat moment samen zijn en hetzelfde eten delen (nou ja, niet de 16-jarige natuurlijk, die wil nooit groene groente eten behalve broccoli).

Er is echter een ander, vaak over het hoofd gezien meubelstuk waaraan ik evenveel belang hecht. En toch is het een stuk dat een bijzaak kan zijn, gekocht voor uiterlijk in plaats van bruikbaarheid. Een stuk dat keer op keer de verkeerde maat heeft voor de kamer, de verkeerde vorm en het zit helaas gestrand in het midden van het tapijt als een onbewoond eiland in een afgelegen zee. Het is natuurlijk de salontafel.

Het belang van de koffietafel

Ik vind dat de keukentafel niet esthetisch hoeft te zijn – ja, het is natuurlijk leuk als dat zo is – maar het gaat er vooral om dat hij groot genoeg is zodat iedereen comfortabel kan aanschuiven. Vaak geldt: hoe ouder en hoe meer gehavend, hoe beter – op die manier vertelt het meer verhalen. Maar bij de salon of koffietafel ligt dat anders.

Die moet er goed uitzien. Het is immers een opvangbak voor al die mooie koffietafelboeken. Het is vaak, letterlijk, het middelpunt van de kamer en zal als zodanig de aandacht trekken. Maar zo vaak worden salontafels gekocht puur voor hun uiterlijk zonder dat er aandacht wordt besteed aan hun functie. En voor mij is de functie van die tafel net zo belangrijk als de vorm.

Ik heb geen vrachtwagen met spichtige bijzettafels die wiebelen zodra je ernaar kijkt. Ik heb geen tijd voor kieskeurige vormen en kieskeurige houtsoorten die al vlekken zodra er een warme drank of een koud aperitief in de buurt komt. Ik wil een salontafel past (thuis hoort) in mijn ruimte.

Dus ja, hij moet er goed uitzien. Maar hij moet vooral stevig zijn. Mijn eigen koffietafel is een antieke tafel gemaakt van brede planken, misschien was het ooit wel een wel een keukentafel die op maat is gesneden. Of misschien is hij gemaakt van oude, brede vloerdelen. En ja, het vult absoluut de ruimte. Maar nu er geen treinsets en lego meer op liggen, wat moet ik er eigenlijk mee?

Tijd voor een nieuwe salontafel?

En dat is voor mij de hamvraag, waarom een ​​klein tafeltje in het midden van een grote ruimte zetten? Je moet de salontafel kunnen bereiken vanaf de bank en bij voorkeur vanaf de andere stoelen. Het moet dicht genoeg bij de bank zijn zodat u uw benen kunt strekken en uw voeten erop kunt laten rusten als u naar een film kijkt. Natuurlijk horen er boeken op te staan ​​maar ook ruimte voor een kom pasta voor die dagen die vragen om een TV Dinner. Bloemen zijn ook leuk. En toen mijn kinderen klein waren, zaten ze bovenop de salontafel tv te kijken. Tegenwoordig komt hij vooral van pas voor puzzels en bordspellen en de kat houdt er ook van om daar te loungen.

Mijn salontafel heeft vele functies, die allemaal gebaseerd zijn op het idee van ontspannen en loungen en informeel eten. Zoals ik al zei, als hij er niet was, zouden we allemaal naar een leeg tapijt staren en wachten tot er iets zou gebeuren. Op Eurekaconceptshop.nl vind je een willekeur aan prachtige salon en koffietafels.

Wat voor koffietafel past in jouw ruimte

Terwijl de mijne rechthoekig is, kan een ronde koffietafel een goed contrast vormen met de lange lijnen van een bank en het vierkant van een fauteuil. Persoonlijk wil ik geen gestoffeerde omdat a) je je drankje er niet op kunt zetten en b) de kamer al vol stoffering is, dus een beetje hout (of metaal of glas) zal het nodige contrast brengen. Ik hou van hout omdat het stevig is, hoewel ik dol zou zijn op een prachtige langwerpige marmeren salontafel en hoewel ik zenuwachtig wordt van glas, laat het het licht door en zal het de kamer daarom lichter en minder rommelig maken.

U kunt een set bijzettafels kopen die op materiaal of kleur met elkaar zijn verbonden. Een lage houten rechthoek met een ronde glazen tafel die iets over één uiteinde schuift. Drie ronde tafels van verschillende hoogtes maar met tonende kleuren. Twee bijpassende tafels naast elkaar als de ruimte het toelaat.

En vergeet niet dat in veel talen het woord voor meubelen is afgeleid van mobiel – wat beweging betekent – meuble (Frans) möbel (Duits) mobiel (Italiaans) en mueble (Spaans), zodat je het altijd kunt verplaatsen naargelang de gelegenheid, want dat was waarschijnlijk de bedoeling. Wat betekent dat als je de koffietafel even moet verplaatsen om ruimte te maken voor een willekeurig spelletje Twister, je dat kunt doen.